Sezon na jagody powoli się kończy nad czym bardzo ubolewam, ponieważ zaraz po truskawkach, są to moje ulubione owoce. Na pożegnanie postanowiłam wypróbować nowy przepisy na muffinki jagodowe z książki "Sweet food". Niezbyt przepadam za kombinacją jagód i ciasta, dużo bardziej smakują mi one w prostej wersji, w towarzystwie jogurtu i odrobiny cukru. Jednak muszę przyznać, że w przypadku tych muffinek duet ten zdał egzamin ;)
Muffinki jagodowe:
375g mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
165g brązowego cukru
125g masła
2 jajka
250ml mleka
185g jagód
Masło roztapiamy i odstawiamy do wystygnięcia. Do jednej miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, dodajemy cukier. W drugiej misce miksujemy wszystkie 'mokre' składniki - masło, jajka, mleko, do których następnie dodajemy suche mieszając krótko. Na koniec dodajemy do masy jagody i delikatnie mieszamy, starając się aby owoce nie puściły za bardzo soku. Formy do muffinek napełniamy do 3/4 wysokości ciastem i pieczemy w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez ok. 20 minut. Smacznego! ;)
Tak, ja także ubolewam nad kończącym się jagodowym sezonem... Muffinki na pożegnanie. ;)
OdpowiedzUsuńMałe pyszności;)pięknie się upiekły,lubię,takie pęknięcia.
OdpowiedzUsuńostatnio też robiłam jagodowe muffiny :) wyszły b. dobre, przepis podobny więc te też pewnie pyszne :):)
OdpowiedzUsuń