piątek, 9 września 2011

Mocno czekoladowe ciasto

Nie powiem ile razy moja siostra prosiła mnie o zrobienie naprawdę mocno czekoladowego ciasta, który  był przez nią nazywany "torcikiem wedlowskim". Temat czekoladowej bomby pojawiał się przy wszystkich okazjach, tych większych (jak urodziny, imieniny, święta) i mniejszych (jak zwykła chęć na "coś słodkiego"). W końcu nie miałam innego wyjścia jak urzeczywistnić te prośby ;) Mocno czekoladowe ciasto zrobiłam pod koniec sierpnia - tak na osłodę zakończenia wakacji. Zniknęło ono tak szybko jak się pojawiło, chociaż ostrzegam - taka dawka czekolady jest tylko do prawdziwych jej wielbicieli (ja nie podołałam;)


Mocno czekoladowe ciasto:
Ciasto:
200g mąki
50g kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
szczypta soli
100g cukru
70g brązowego cukru
250ml mleka
60g masła roztopionego
2 jajka, w pokojowej temperaturze

Masa czekoladowa: 
(przepis na masę pochodzi z bloga: mojewypieki.blox.pl)
- 130g gorzkiej czekolady
- 1 łyżka kakao
- 6 łyżek wody
- 1 jajko
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta soli
- pół szklanki śmietany tortowej



Czekoladowy lukier:
1 szklanka cukru
125ml + 1łyżka śmietany tortowej 36%
125g gorzkiej czekolady
1 łyżka masła
1 łyżeczka esencji waniliowej

Ciasto: Mąkę, proszek, sodę, kakao i sól przesiewamy do miski, następnie dodajemy oba rodzaje cukru. W drugiej misce miksujemy na średnich obrotach mleko, masło i jajka, aż do uzyskania gładkiej masy. Zmniejszamy obroty i stopniowo dodajemy suche składniki. Ciasto pieczemy w wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem tortownicy (moja o średnicy 22cm). Ciasto pieczemy 40-50min (warto sprawdzać patyczkiem czy ciasto jest już gotowe) w piekarniku nagrzanym do 180stopni.
Masa: W kąpieli wodnej rozpuszczamy połamaną czekoladę, kakao i wodę. Białka oddzielamy o żółtek. Żółtka miksujemy z cukrem do białości, następnie powoli wlewamy czekoladę i miksujemy. W drugiej misce ubijamy białka z szczyptą soli, następnie dodając je do masy czekoladowej - delikatnie mieszamy aż się połączą. Śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy do niej masę czekoladową, mieszamy do czasu kiedy nie będzie białych smug. Odstawiamy do lodówki aby masa stężała (u mnie wystarczyło ok. 40 min)
Lukier: Wlewamy 125ml śmietany, cukier do rondla ustawionego na wolnym ogniu, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 1 minutę. Odstawiamy z ognia i dodajemy czekoladę, cały czas mieszając, aż do jej rozpuszczenia. Stawiamy z powrotem na ogniu i gotujemy do czasu, aż kropla lukru upuszczona na talerzyk zachowa swój kształt. Zdejmujemy z ognia i ustawiamy rondel w większym naczyniu z zimną wodą. Dodajemy masło i esencję, czekamy 5min i dopiero wtedy zaczynamy mieszać ok. 7min aż lukier zacznie tracić połysk. Następnie dodajemy łyżkę śmietany i mieszamy.

Kiedy ciasto wystygnie kroimy je na dwa placki - na jednym rozsmarowujemy masę czekoladową i przykrywamy drugim. Następnie pokrywamy wierzch i boki ciasta lukrem. Całość możemy udekorować malinami. Smacznego! ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz